top of page

Kako izbrati pravo oprsnico?

Pretesne oprsnice so lahko za pse boleče, iz preohlapnih pa se lahko slečejo. Zato je pomembno, da zanje izberete pravo oprsnico.


1. Kateri je tvoj tip?

Na trgu so ponudniki različnih modelov oprsnic. Vsaka s svojimi prednostmi. V naši ekipi smo razvili oprsnico v modelu H oz. Y. Kaj to pomeni? Prvo pomeni, da je na hrbtu iz pasov razvidna črka H. Drugo pa, da je spredaj na prsnem košu iz pasov razvidna črka Y. To je najbolj priznana oblika, ki je najprej varna, potem še ergonomska in psom omogoča naravno, neovirano gibanje.

Kje je catch? Pri nekaterih oprsnicah gre pas čez sprednji del prsnega koša. Ta lahko omejuje gibanje sprednjih nog, saj gredo trakovi preko in okoli njegovih lopatic. Za lažje razumevanje poglej spodnji prikaz.


Oprsnice v obliki črke H oz. Y (in kaj je s temi poimenovanji, res, za en tip oprsnice imamo kar dve najbolj različni črki, noro) imajo trak, ki gre po dolžini prsnega koša, nato pa se v obliki črke Y razširi na obe strani pasjega vratu. To omogoča psu prosto premikanje in udobno gibanje. Free the dogs!


2. Najprej izmerite

Pri tem je tudi pomembno, da kuža nosi oprsnico v pravi velikosti. Zato je pomembno, da pred nakupom oprsnice opraviš glavne meritve svojega psa. To opravilo je lahko zelo koristno in zabavno. Po tem boš, na primer, lažje razumel/a, kam so »izginili« vsi briketi, pa še kakšna zanimiva ugotovitev te čaka.


3. B kot bolečina ali B kot beg: the Best je ravno nekje vmes

Pretesne oprsnice so lahko za psa boleče, iz preohlapnih pa se lahko slečejo. Prva in najpomembnejša meritev, ki jo moraš izmeriti je obseg prsnega koša. Na podlagi teh meritev boš lažje izbral/a velikost. V pomoč naj ti bo spodnji diagram velikosti.


S šiviljskim metrom torej najprej izmeriš prsni koš, ki je na diagramu označen z B. Spomni se: B kot bolečina, če bo oprsnica pretesna, B kot beg, če bo oprsnica preohlapna. Najbolje – the Best – je ravno nekje vmes. Saj veš, sreča je v ravnotežju. Meritve si nekam zapiši, potem pa se odloči za pravo velikost oprsnice: v dimenziji S/M so primernejše za manjše pse in mladičke, v dimenziji M/L so primernejše za večje pse. Obe dimenziji imata nastavljivi velikosti, tako da ju prilagodite meram svojega psa.


4. Mladički bodo še zrastli

Če si na sveže postal/a skrbnik/ca pasjega mladička in zanj iščeš primerno opremo, bo v največ primerih zanj primerna oprsnica v velikosti S/M. Ampak ne pozabi, da bo tudi tvoj kuža zrastel – če ni pasme manjše rasti – zato vedi, da jo bo čez nekaj mesecev tudi prerastel.


5. Če je samec modra, če je samica roza?

Pri Gina's Woofs oprsnicah lahko izbiraš med desetimi vzorci oz. dizajni. Nekateri so v svetlejših barvah, drugi v udarnejših vzorcih, spet tretji so bolj tradicionalno umirjeni. Po številnih odzivih iz naše G'woofs skupnosti, se vzorci nosijo različno; samčki ali samičke, pozabite na pričakovanja, da morate izbrati za prvega modro, za drugo pa roza. Ni pomembno katero mu nadenete. Najpomembnejše je, da mu/ji bo oprsnica udobna, da je prave velikosti, varna in zanesljiva. Potem pa izberi še takšno, da bo dovolj funky za sprehode v stilu.


6. Če tvoj kuža noče nositi oprsnice …

To ni redek pojav, ampak se s tem pasji skrbniki velikokrat soočamo. Morda je čas, da ga/jo začneš nanjo privajati. Še vedno pa varna izbira ostajajo tudi ovratnice.


Za katerokoli od Gina's Woofs oprsnic se boste odločili, vsem je skupno naslednje:

  • so varne in udobne: nastavljive velikosti za manjše in večje pse;

  • z dodatno D rinko na sprednjem delu oprsnice, ki preprečuje vlečenje na povodcu;

  • z okrepljenim spojnim šivom: zašito z dodatnimi spojnimi šivi za izboljšano zanesljivost in vzdržljivost pasje opreme;

  • certificirane z OEKO-TEX® Standard 100: Gina's Woofs izdelki so narejeni iz materiala, ki nosi okoljski certifikat OEKO-TEX® Standard 100. Ta označuje izdelke, ki so prijazni okolju in ljudem. Materiali s to oznako so prestali stroga preverjanja in testiranja, da ne vsebujejo škodljivih snovi in so skladni z mednarodnimi okoljskimi standardi;

  • pralne v pralnem stroju na 40 stopinj celzija.


Če imaš še kakšno vprašanje ali pa te karkoli zanima, nam lahko vedno pišeš na e-mail hello@ginaswoofs.com ali pa nas pokličeš na tel. številko 041 213 451, kjer ti bomo z veseljem pomagali! :)


Se beremo naslednjič,


G'woofs ekipa


bottom of page